Apps zijn niet gratis: je betaalt met je gegevens

ICT Spirit - Apps zijn niet gratis: je betaalt met je gegevens

Je installeert een gratis app op je mobiel of tablet. Gratis? Niet helemaal. Je betaalt met je gegevens. Bijvoorbeeld met je locatie, contactpersonen of foto’s. Want als je de app installeert, heeft de app-aanbieder vaak toegang tot deze gegevens.

Een app-aanbieder kan je gegevens voor allerlei doelen gebruiken. Zo kan hij ze bijvoorbeeld verkopen aan adverteerders en andere bedrijven. Dat is niet verboden. Maar de app-aanbieder moet wel duidelijk uitleggen dat hij de gegevens gebruikt en waarvoor. En jij moet hiervoor toestemming geven. Neem daarom de tijd om bewust te kiezen welke apps je installeert. En waarvoor je toestemming geeft.


Met welke gegevens betaal je?

Als je een app installeert, kan de app-aanbieder toegang vragen tot de volgende gegevens:

  • jouw locatiegegevens: de app-aanbieder weet elke keer waar je precies bent
  • jouw foto’s, video’s en audiobestanden
  • jouw persoonlijke berichten zoals e-mails, sms’jes en chatberichten
  • het wifi-netwerk waarmee je verbinding maakt. Het netwerk waarmee je ’s avonds en ’s nachts het meest verbonden bent, is waarschijnlijk je thuisnetwerk. Zo ziet een app-aanbieder waar je ongeveer woont
  • jouw contacten: als je een app toegang geeft tot jouw contacten, dan deel je alle contactgegevens van je vrienden.
  • informatie over je internetgedrag, zoals de websites die je bezoekt

Tot welke gegevens de app toegang heeft, hangt af van de app. En van de toestemming die je hebt gegeven.


Wat doen bedrijven met jouw gegevens?

Als je app-aanbieders toegang geeft tot veel gegevens, kan dat verschillende gevolgen hebben. Wij geven een paar voorbeelden:

1. Je gegevens bepalen welke advertenties en informatie je ziet

App-aanbieders kunnen jouw gegevens doorverkopen aan andere bedrijven. Deze kunnen jouw gegevens bijvoorbeeld gebruiken om je advertenties te tonen die bij je passen. Of om je bepaalde informatie of adviezen te geven, bijvoorbeeld over je gezondheid. Dat kan handig zijn, maar de vraag is of je jouw gegevens met onbekende bedrijven wilt delen.

2. Hackers kunnen je gegevens stelen

App-aanbieders slaan veel van je gegevens op. Zo’n grote verzameling gegevens is een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Zij kunnen de gegevens stelen, openbaar maken of er op een andere manier misbruik van maken. Als je veel gegevens deelt, kan dat ook met jouw gegevens gebeuren.

3. Uw gegevens bepalen welk aanbod je krijgt

Bedrijven, zoals banken en verzekeraars, willen zo min mogelijk risico lopen. Daarom willen ze veel over je weten als mogelijke nieuwe klant. Zij kunnen je gegevens gebruiken om bijvoorbeeld jouw gedrag te onderzoeken. En om te kijken of zij door dat gedrag meer risico lopen.

Een voorbeeld: een autoverzekeraar weet uit onderzoek dat mensen die vaak op een bepaalde weg rijden meer schade veroorzaken. Blijkt uit jouw locatiegegevens dat je vaak op diezelfde weg rijdt? Dan loopt de verzekeraar meer risico. Daarom kan hij je een hogere premie vragen.


Hoe houd ik controle over wat een app van mij weet?

Veel apps hebben toegang tot gegevens nodig om goed te kunnen werken. Maar je kunt de hoeveelheid gegevens die je aan hen geeft, wel kleiner maken. Volg daarvoor de volgende tips:

1. Vergelijk apps met elkaar

Vaak kun je dezelfde app bij meerdere aanbieders kopen. Bijvoorbeeld een app voor een zaklamp. Kies voor de app die toegang vraagt tot zo min mogelijk gegevens. En doe, voordat je de app installeert, de APPK-check op de website Veiliginternetten.nl.

2. Overweeg de betaalde versie van de app

Van sommige apps heb je een gratis versie en een betaalde versie. Bij betaalde apps hoef je vaak minder gegevens af te geven. Dit kan een reden zijn om de betaalde versie kiezen. Maar let op: ook betaalde apps vragen soms toegang tot veel gegevens. Controleer dus altijd de voorwaarden van de app.

3. Geef alleen toegang tot de gegevens die de app echt nodig heeft

Soms vraagt een app toegang tot meer gegevens dan nodig zijn. Bijvoorbeeld: een zaklamp-app heeft toegang tot je camera nodig om licht te kunnen geven. Maar een zaklamp-app heeft jouw contactpersonenlijst niet nodig. Bekijk daarom of je alleen toegang kunt geven tot de gegevens die de app echt nodig heeft.

4. Controleer al je apps regelmatig

Gebruik je een app al lang? Dan weet je misschien niet meer tot welke gegevens die app toegang heeft. Ondertussen blijft de app toch gegevens verzamelen. Dat doen ook de apps die je niet meer gebruikt. Loop daarom al je apps regelmatig na. Vind je dat een app te veel gegevens verzamelt? Of gebruik je de app niet of zelden? Bedenk dan of je de app niet beter kunt weggooien.

5. Pas de instellingen van je telefoon aan

Op sommige telefoons kun je de instellingen van apps ook na de installatie nog wijzigen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat een app alleen toegang heeft tot gegevens op het moment dat je de app gebruikt. Of dat apps bepaalde gegevens helemaal niet mogen gebruiken. 

Daarnaast kun je soms bepaalde instellingen veranderen om je privacy te beschermen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘reclame-tracking’ uitzetten. Daarmee geef je aan dat je niet gevolgd wilt worden door adverteerders. Kijk hiervoor in de handleiding van je telefoon.

Bron: Consuwijzer


Bekijk het filmpje ‘Elke app heeft een prijs


Check onze online Security Awareness BeAware learning

Maak jezelf en je organisatie weerbaar. Train medewerkers en creëer gedragsverandering en bewustwording op het gebied van informatiebeveiliging!