Blog: Microsoft Licensing, hoofdpijndossier of gemak?

ICT Spirit - Blog: Microsoft Licensing, hoofdpijndossier of gemak?

U gebruikt het dagelijks: Word, Excel, Outlook. Wellicht gebruikt u ook SharePoint en Skype for Business. Zomaar enkele mooie producten uit het Microsoft portfolio. Vroeger kocht je de software op een cd’tje en mocht je dit op één machine installeren. Tegenwoordig is alles anders, maar is het ook makkelijker geworden?

Licenties kopen of huren

In een wereld vol afkortingen is het voor IT-managers al een hele uitdaging de licentiestructuur goed te beheren. Licentievormen zoals OLP, OV-(N)CW of OVS kent u vast. Kortweg staat dit voor het kopen, huurkopen of huren van uw Microsoft licenties. Iedere licentievorm biedt diverse mogelijkheden, maar ook restricties. Voor veel organisaties levert dit hoofdpijndossiers op. Daarbij moeten organisaties ook rekening houden met compliancy regels om alles volgens het boekje af te dekken. Immers, bij het gebruik van de software gaat de organisatie akkoord met de product terms van Microsoft. Echter, wie leest de volledige voorwaarden bij installatie?

Licentiestructuur kiezen

Als licentiespecialist bij ICT Spirit neem ik uw organisatie graag mee in de diverse mogelijkheden om uw software te licentiëren. De opkomst van public en private cloud netwerken biedt daarbij in meerdere opzichten een nieuwe kijk op uw licentiestructuur. Onlangs schreef mijn collega Vincent Ganzeboom er al over: waarom zou u ICT niet kunnen zien als nutsvoorziening, net als gas, water en licht? Betalen naar gebruik met de voordelen van functionaliteit, flexibiliteit en schaalbaarheid.

Betaal naar gebruik per maand

Het nieuwste licentieprogramma van Microsoft, Cloud Solution Provider (kortweg CSP), biedt de mogelijkheid clouddiensten op maandelijkse basis af te nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Office 365 en Azure, de producten van de toekomst. U laat het beheer van de licenties over aan ICT Spirit, waarbij u een factuur krijgt op basis van wat u gebruikt. Daarbij is maandelijks op- of afschalen geen probleem. U hebt geen omkijken meer naar jaartellingen voor uw clouddiensten. Geen jaarcontracten meer, maar kunnen veranderen wanneer u wenst, passend bij de snelle wijzigingen in uw organisatie. U wilt toch ook alleen betalen voor wat u gebruikt? Daarbij is ICT Spirit uw directe aanspreekpunt voor support, u heeft een contactpersoon, u krijgt een overzichtelijke factuur.

Steeds meer pay-per-use

Veel bedrijven maken gebruik van een traditionele of hybride omgeving. Diverse licenties zijn nodig, zoals Windows Server en de daarbij benodigde gebruikerslicenties. Dit type licenties zijn (nog) niet op maandelijkse basis verkrijgbaar. Mijn verwachting is dat u in de toekomst al uw licenties kunt afnemen op basis van pay-per-use, en op basis van een maandelijks abonnement.

Wilt u weten welke licentiestructuur het best bij uw organisatie past? Ik kom graag bij u langs, zodat u zich kunt focussen op uw business.

Joost ten Dam, j.tendam@ictspirit.nl