Blog: Wachten we op de volgende WannaCry?

ICT Spirit - Blog: Wachten we op de volgende WannaCry?

Door Joost ten Dam.

In mei werden organisaties overal ter wereld getroffen door de ransomware aanval WannaCry. En een maand later was het weer raak! Slecht beveiligde en verouderde systemen waren het meest kwetsbaar. De schade in Nederland viel gelukkig mee. Maar wat gaat de toekomst ons brengen?

Digitale transformatie

In het bedrijfsleven en thuis wordt meer en meer gedigitaliseerd. Deze digitale transformatie heeft een grote impact op de nabije toekomst. We maken allemaal gebruik van smartphones en ook onze huizen worden ‘slimmer’. We hebben thuis al jaren een iPad, maar denk ook eens aan de Toon van Eneco, aan Philips Hue lampen en Nest rookmelders. Onlangs heb ik zelf een Netatmo-weerstation aangeschaft. Via dit ‘weerstation 2.0’ worden zaken als temperatuur, luchtvochtigheid, omgevingsgeluiden en CO2 gemeten. Hele handige aanvullingen in huis, maar hoe veilig zijn alle hulpmiddelen die ons leven gemakkelijker maken eigenlijk? Tot twee jaar geleden stuurde bijvoorbeeld Netatmo je WiFI-wachtwoord onversleuteld naar ontwikkelaars.
En daarnaast is er de vraag: ‘Wat ontgaat ons, wat zien we allemaal niet?!’. Cybercriminaliteit groeit explosief en het gebruik van darkweb dus ook.

Wat heeft WannaCry teweeg gebracht?

Sinds WannaCry zijn organisaties zich er meer van bewust een potentiële prooi en slachtoffer te zijn. De awareness voor het optimaal beschermen van bedrijfsnetwerken is groter dan ooit. Als kennispartner loopt ICT Spirit voorop als het gaat om security. Onze kernboodschap is niet voor niets Overal een veilig flexibel werkend netwerk. De vertrouwde virusscanner voldoet niet meer om uw systemen optimaal te beschermen. ‘Maar wat dan wel?’ hoor ik u denken. Het antwoord is Next-Generation Endpoint bescherming.

Onze aanpak

ICT Spirit biedt, vanuit onze SpiritCare Endpoint dienstverlening, een geavanceerde Next-Generation Endpoint Protection oplossing op basis van SentinelOne. Hiermee wordt de kans op, en gevolgen van, een ongewenste uitval van apparatuur sterk gereduceerd. Deze Next-Generation oplossing voorziet in de volgende functionaliteiten:

  • Immunisatie: zodra een aanval is ontdekt en voorkomen worden details onmiddellijk gedeeld met andere endpoints binnen het netwerk, waardoor deze systemen, die mogelijk deel uitmaken van een gecoördineerde aanval, worden geïmmuniseerd;
  • Remediation door rollback: verwijderde of aangepaste bestanden worden automatisch hersteld naar hun staat van voor de aanval;
  • Forensics: een 360-graden zicht van een aanval inclusief bestandsinformatie, pad, machinenaam, IP, domein en meer.

En nu?

Bedenk allereerst welke mogelijke risico’s uw bedrijfsnetwerk loopt en benoem welke risico’s voor u acceptabel zijn en welke niet. Inventariseer of informeer aansluitend hoe u zich kunt beschermen tegen mogelijke aanvallen in de toekomst. En weet wat u moet doen als uw bestanden vergrendeld zijn door een hacker. Mijn collega René Blokhuis schreef er een interessant artikel over. Wellicht kan het u goed op weg helpen.
Na WannaCry zullen nog veel ransomware aanvallen volgen. Door de digitale transformatie en het stijgende aantal apparaten met een internetverbinding is deze vorm van criminaliteit steeds interessanter. Graag help ik u uw bedrijfssecurity optimaliseren, zodat u zich kunt focussen op uw eigen business.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of van gedachten wisselen? Neem dan even vrijblijvend contact met mij op via j.tendam@ictspirit.nl of 06-52334741.

Joost ten Dam
Accountmanager ICT Spirit BV