De 5 spraakmakendste datalekken van 2018

ICT Spirit - De 5 spraakmakendste datalekken van 2018

De 5 spraakmakendste datalekken van 2018

… en eentje die werd verijdeld door de militaire inlichtingendienst

 

Het afgelopen jaar stond in het teken van de invoering van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Nieuwe maatregelen om datalekken en privacyschendingen te voorkomen, lijken niet onnodig. In 2018 vonden er nog veel incidenten plaats. Computable zet vijf spraakmakende hacks in de Benelux op een rij.

 

  1. Ruim 3 miljoen wachtwoorden

Eind maart maakte een hacker bekend de wachtwoorden van ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders te hebben ontfutseld. Het gaat om wachtwoorden van onder meer politici, bekende Nederlanders, medewerkers van banken en personeel van Defensie en de exploitant van kerncentrale Borssele. De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit eerdere grote datalekken, zoals bij LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. Het zou gaan om lijsten die eerder op het darkweb circuleerden en alleen tegen betaling beschikbaar waren. De hacker bouwde een zoekmachine waarop mensen kunnen controleren of hun gegevens in de lijst voorkomen. Uiteindelijk zette hij de zoekmachine niet online uit angst voor vervolging.

  1. RTL Nederland

Eind november meldde RTL Nederland dat criminelen hadden ingebroken op 32.000 accounts van websites van de omroeporganisatie. Daarbij zijn privégegevens ontvreemd. Onder de gehackte sites zijn populaire diensten, zoals Videoland, Buienradar en RTL Nieuws. De hackers maakten gebruik van mailadressen en wachtwoorden die al eerder waren gelekt, onder meer vanuit de systemen van Dropbox, Ebay en LinkedIn. Bij de inbraak is diverse persoonlijke informatie buitgemaakt, zoals naam, e-mailadres en woonadres.

  1. Marktplaats

In de zomer bekende een 25-jarige man uit Den Bosch dat hij op Marktplaats-accounts heeft gehackt. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel vijftienduizend tot twintigduizend adverteerders per nacht en probeerde hen om te leiden naar een phishingsite. De verdachte is al op 3 juli aangehouden. De man wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zeker meer dan duizend slachtoffers te hebben gemaakt door middel van hacking en phishing en identiteitsfraude, en op die manier geruimde tijd zijn inkomen genereerde. Waarschijnlijk heeft hij in veel gevallen kunnen inbreken via Dropbox-accounts.

  1. Orange België

In juni bekende telecomoperator Orange dat de gegevens van zo’n vijftienduizend klanten in België zijn gelekt. De gegevens zouden op een testserver zijn terechtgekomen via een onderaannemer. Gedupeerden werden pas twee weken na het voorval geïnformeerd. Het bedrijf meldde hun dat ‘naam, voornaam, postadres, e-mailadres, telefoonnummer, het nummer van de identiteitskaart, rijksregisternummer of rekeningnummer’ mogelijk in handen zijn gevallen van cybercriminelen. Welke precies, verschilt van klant tot klant. Kredietkaartnummers of factuurgegevens zouden niet ontfutseld zijn.

  1. MijnOverheid

In juni hengelden criminelen via valse emails naar de inloggegevens van burgers. In 203 gevallen lukte het ze om daadwerkelijk data buit te maken. Logius, de digitaliseringsdienstverlener van de overheid, moest de bijbehorende MijnOverheids-accounts blokkeren en informeerde de gedupeerden per brief over de phishingactiviteiten. In totaal ontving de organisatie 1040 meldingen verdachte emails.

Verijdeld: OPCW-hack

Op 13 april verijdelden de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) samen met de AIVD en Britse collega’s een cyberoperatie door een team van de Russische militaire inlichtingendienst GRU in Den Haag. Vier Russische inlichtingenofficieren troffen vlak bij het gebouw van de OPCW met specialistische apparatuur voorbereidingen om de netwerken van deze organisatie te hacken. Nederland is gastland van de OPCW en daarmee verantwoordelijk voor het veilig functioneren van deze internationale organisatie. Het kabinet maakte de politiek beladen mislukte hack begin oktober wereldkundig.

 

 

Bron artikel De 5 spraakmakendste datalekken van 2018: Computable, auteur Diederik Toet


 

Kies voor een veiligere organisatie, werk aan bewustwording en vergroot kennis en vaardigheden op het gebied van VEILIGHEID en BEWUSTZIJN! ? Volg onze training Security & Awareness!