ICT Spirit ziet volop kansen en uitdagingen met storage

ICT Spirit - ICT Spirit ziet volop kansen en uitdagingen met storage

ICT Spirit loopt voorop in kennis van en ervaring met alle drie de basiscomponenten van ICT: storage, networking en compute. Waar die zich ook bevinden. Dat kan on-premises bij de klant zijn, in het eigen datacenter of in de cloud. Hoe kijkt ICT Spirit naar opslag, de eerste IT-basiscomponent? Wat zijn de grootste uitdagingen en kansen?

“Storage is misschien de meest onderschatte, maar niettemin een van de belangrijkste pijlers onder de informatiesamenleving: zonder data staat alles stil. Die data moeten snel en gemakkelijk beschikbaar zijn en veilig opgeslagen worden. Data vertegenwoordigen immers een grote waarde.”
– Jan Swaters, Technisch Directeur, ICT Spirit –

Wat zijn volgens ICT Spirit de 5 grootste uitdagingen & kansen op het gebied van storage?

#1 Kostenefficiëntie

De Total Cost of Ownership (TCO) van IT-oplossingen is altijd al een doorslaggevende factor geweest. Om die kosten zo laag mogelijk te houden, gaan organisaties op zoek naar efficiëntere systemen, met een lagere beheerslast. Swaters: “De systemen zijn vele malen intelligenter en veiliger geworden, met geautomatiseerde deduplicatie, encryptie, predictive maintenance & support.” De ontwikkeling van storage gaat in hoog tempo door, waarbij cloud extra mogelijkheden, maar ook extra complexiteit heeft toegevoegd. Dat betekent meer data-efficiëntie, pay-per-use mogelijkheden en minder onbenutte capaciteit.

Opslag wordt steeds goedkoper, maar toch dalen de kosten van opslag niet. “Dat komt doordat de systemen steeds zwaarder worden, met meer functionaliteit en intelligentie. Hun levensduur wordt eerder korter dan langer, niet zozeer omdat ze slijten maar doordat aangesloten systemen, zoals servers, in hoog tempo veranderen. Server operating systems vragen steeds meer. Het is het beste om voor storage een levensduur van vijf jaar aan te houden en via een dakpan-constructie van bijvoorbeeld jaarlijks vervanging van een systeem bij de tijd te blijven. ICT Spirit voorziet in lease-constructies die dat mogelijk maken. 

#2 Cloud

Cloud zal een vaste plaats krijgen in het palet aan opties voor storage. Swaters: “Maar het gaat langzaam. In dat geval geven bedrijven er de voorkeur aan opslag on-premises te houden. En weer anderen maken gebruik van een private cloud, dan weten ze met wie ze zaken doen en hoe gewerkt wordt.” 

In feite ontwikkelt de markt zich naar Hybrid Storage, een combinatie van public en private cloud met storage in eigen huis. “Door geautomatiseerde classificatie van data en intelligente backup & storage gaat tiering een hoge vlucht nemen. Per datatype en plaats in de data lifecycle kun je dan bepalen welk platform wordt gebruikt. Cold data gearchiveerd in de cloud, hot data en persoonsgegevens on-premises.

“Er bestaat nog veel koudwatervrees. En veel zaken in de cloud zijn prijzig, soms prijziger dan zelf doen.” – Jan Swaters –

#3 Impact van wet- en regelgeving op storage

Een extra complicatie voor de storage manager vormt de impact van wet- en regelgeving op storage. De AVG heeft tot een sterke juridisering van ICT geleid, met name van de omgang met data en dus van storage. “In het verleden zijn heel veel data in bulk op storage gezet. Data in file systems en in e-mail. Je kunt nauwelijks meer achterhalen of daar persoonsgegevens bijzitten. Van storage service providers wordt een oplossing verwacht voor dit juridische vraagstuk.” 

ICT Spirit heeft om die reden een aantal gecertificeerde Privacy Officers in dienst die helpen beleid te formuleren en dit beleid te implementeren in de (mobiele) ICT-omgeving van de klant. Zij brengen in kaart welke data waar staan en maken een plan om te kijken hoe het beter kan zodat alleen maar data worden opgeslagen die je moet en die je mag opslaan. En ook welke data wanneer moet worden gewist, zogenaamd DLM (data lifecycle management).

#4 Complexiteit

Een traditionele IT-omgeving met aparte silo’s voor storage, compute en networking zorgt vaak voor veel complexiteit. Zeker als die silo’s los van elkaar groeien en er dan nog eens clouddiensten bovenop komen.”Daarom is de combinatie van HPE Nimble voor storage en HPE Synergy voor compute zo hot vandaag,” zegt Swaters. “Je zet alles in één rack: Nimble en dedicated servers voor de database, voor de applicaties, voor VDI, voor graphics. Omdat bij Synergy alles in hetzelfde chassis zit, heb je veel minder connectiviteit en de latency is minimaal. Eén redundant high-performance aansluiting voldoet. 

Er is wel vakmanschap nodig om dit alles goed op elkaar af te stemmen.” Ook ziet Swaters de rol van de architect steeds belangrijker worden. Die komt dichtbij de klant te zitten om hem te helpen de veelheid aan platforms, applicaties en data bij elkaar te brengen.

“De doorsnee klant heeft legacy applicaties die zijn gebouwd met de technologie van vijf jaar geleden. Die moeten kunnen praten met applicaties die alleen in de cloud werken.” – Jan Swaters –

#5 Beheer van storage systemen

Met groeiende complexiteit komen ook grote uitdagingen op het vlak van beheer. De juiste expertise aantrekken en behouden is voor veel organisaties niet eenvoudig. Een oplossing daarvoor is Managed Services. Een andere oplossing is het kiezen voor intelligentere systemen die de beheerslast lichter maken. Een voorbeeld daarvan is HPE InfoSight, in feite een groot IoT data lake met real-time data over de werking van alle Nimble-, 3Par en Proliant systemen wereldwijd. Door patroonherkenning kan InfoSight het optreden van dreigende storingen voorspellen en deze automatisch herstellen dan wel een alert naar de gebruikers versturen. Swaters: “Voordat de klant iets van een storing in de gaten heeft, hangt er al een support engineer van HPE aan de lijn. Die technologie zie je terugkomen in steeds meer platforms van HPE, zoals 3PAR

ICT Spirit: een heldere aanpak en een heldere visie op storage

Om als storage services provider de groeiende complexiteit het hoofd te bieden, moet je voorop lopen in kennis en ervaring. ICT Spirit heeft maar liefst zeven hoogopgeleide storage engineers in dienst.“ Iedere keer als HPE met nieuwe technologie komt, krijgen onze engineers direct de juiste trainingen en behalen ze de bijbehorende certificeringen, onder meer voor installeren en repareren. Die investeringen kosten ons veel geld, maar we doen dat graag om onze toppositie te behouden en te versterken,” aldus Swaters. ”We hebben daarom nooit een klant hoeven teleurstellen.”

Vervanging voor uw huidige storage-systemen? 

ICT Spirit gaat met u op zoek naar de oplossing die naadloos aansluit op uw behoeften, uw bedrijfsomvang en uw budget. Vraag een assessment aan voor meer informatie en professioneel advies.