In 5 simpele stappen | Bescherm je snel tegen internetcriminelen

ICT Spirit - In 5 simpele stappen | Bescherm je snel tegen internetcriminelen

5 simpele stappen

Bescherm je snel tegen internetcriminelen die op je persoonsgegevens uit zijn:

 

1. Voer updates altijd gelijk uit

Updates bevatten vaak ook beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Installeer daarom altijd direct alle software- en app-updates op je computer, tablet en mobiele telefoon.

Je computer updaten doe je zo

 

2. Leer foute links herkennen

Een nepmail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om jouw gegevens te ontfutselen. Als je een nepmail kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snij je internetcriminelen flink de pas af.

Zo herken je een nepmail

 

3. Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik verschillende wachtwoorden voor meerdere accounts en verander ze minimaal ieder jaar. Zorg ook voor sterke wachtwoorden. Die zijn moeilijk te raden en te kraken.

Check de sterkte van je wachtwoord

 

4. Gebruik altijd een virusscanner

Een virusscanner is een onderdeel van de bescherming van je computer. Bij de keuze voor een virusscanner is een goede afweging tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit belangrijk.
Ook voor tablets en smartphones zijn er bij appstores diverse gratis en betaalde virusscanners verkrijgbaar. Een virusscanner checkt elke app die je installeert en geeft je een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Wel geldt bij het gebruik van een virusscanner nog steeds dat je zelf moet blijven opletten bij het downloaden van apps.

Kies een goede virusscanner

 

5. Maak regelmatig een back-up

Voorkom dat je foto’s, werkstukken en alle andere bestanden op je computer kwijt bent omdat je computer bijvoorbeeld besmet raakt met een virus. En vergeet ook de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.

Zo maak je een back-up

 

Bron: veiliginternetten.nl