LET OP: Ransomware en virussen!

ICT Spirit - LET OP: Ransomware en virussen!

Verschillende landen zijn gisteren getroffen door een grootschalige nieuwe aanval van ransomware. Ransomware is malware die uw computer, mobiele apparaten of gegevens die erop staan vergrendelt en vervolgens geld eist om de apparaten of data weer te bevrijden van deze vergrendeling.

Ook in Nederland zijn er gisteren organisaties getroffen, waaronder grote bedrijven als TNT en MSD.

Ondanks dat ICT Spirit alles in het werk stelt om deze ransomware-aanvallen buiten de deur te houden, kunt u ook zelf een grote bijdrage leveren aan het veilig houden van uw ICT omgeving. Onderstaande tips zijn ook van toepassing op het gebruik van computers in de privésituatie.  Veilig houden kan op de volgende manieren:

E-mail:

Vaak komt Ransomware binnen via de mail. Hierbij worden namen van veel bedrijven te pas en te onpas misbruikt. Dit om u te bewegen om op een link te klikken of een bijlage te openen. Nog niet zo heel lang geleden was deze fake mail redelijk eenvoudig te herkennen door het grote aantal taalfouten dat erin stond. Helaas worden deze nepmails steeds beter en moet u tegenwoordig echt goed kijken om deze te herkennen. Maar gelukkig kunt u een fake mail ontmaskeren. En wel op de volgende manieren:

  • U bent geen klant bij het bedrijf dat u de mail stuurt. Bijvoorbeeld de Rabobank stuurt een bericht dat er iets mis is met uw bankpas of bankaccount, terwijl u helemaal geen klant bent bij deze bank.
  • Het e-mailadres dat gebruikt wordt komt niet overeen met het e-mailadres dat normaal gebruikt wordt als u wel klant bent en geregeld e-mail ontvangt van het bedrijf, bijvoorbeeld bij een factuur voor diensten die u afneemt van dat bedrijf.
  • U verwacht geen pakketje, maar toch krijgt u een e-mail van Bol.com of PostNL dat er een pakketje voor u onderweg is. Vaak met een bijlage erbij waarin u zogenaamd kunt bekijken wat u gaat ontvangen.
  • Andersoortige e-mails, zogenaamd afkomstig van bekende bedrijven, waarin geprobeerd wordt paniek te zaaien en die zogenaamd direct actie van u vereisen om het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld incassobureaus of creditcardbedrijven.

 

Telefoon (een van de nieuwere manieren om een ransomware besmetting op te lopen is via de telefoon):

  • Zo zou u een telefoontje kunnen krijgen van Microsoft. Wanneer u een dergelijk telefoontje krijgt, dan hoeft u alleen dit maar te onthouden: Microsoft zal u nooit en te nimmer bellen! Dat houdt inderdaad in dat elk telefoontje dat zogenaamd afkomstig is van Microsoft nep is, en dat het gesprek simpelweg zo snel mogelijk beëindigd moet worden.
  • Wij adviseren u op dezelfde manier te handelen wanneer andere grote bedrijven, zoals KPN, Ziggo of uw bank, u op vergelijkbare wijze benaderen. Want ook deze bedrijven zullen u niet zelf bellen om u te vertellen dat u een probleem hebt en dat u nu direct iets moet doen.

 

Toch besmet? En nu?

Mocht uw computer toch besmet raken, log dan zo snel mogelijk uit en trek vervolgens de stekker uit uw computer.

Bel vervolgens met ICT Spirit op nummer Support 053 – 852 77 00. Hoe eerder u actie onderneemt, hoe minder schade.

 

Lees ook onze blog ‘Hoeveel is uw data waard? Risicoanalyse geeft antwoord’.