Voorkom misbruik van jouw identiteitsbewijs

ICT Spirit - Voorkom misbruik van jouw identiteitsbewijs

Een identiteitsbewijs is een document waarmee je je legitimeert, géén visitekaartje dat je aan jan en alleman uitdeelt. Met een kopie van een identiteitsbewijs kun je tenslotte tegenwoordig veel zaken regelen zoals het afsluiten van kredieten, het openen van rekeningen en het afsluiten van telefoonabonnementen.

Er zijn maar weinig organisaties die een kopie van jouw legitimatie mogen eisen. Deze organisaties hebben ook een duidelijke bewaarplicht die aan strikte regels is gebonden.

Tijdens de vakantie zijn er veel instanties die een kopie van je ID willen hebben, zoals een hotel, camping of verhuurbedrijf auto etc. BeAware!

Voorkom misbruik

Onderstaand de tips die je helpen te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van jouw identiteitspapieren:

  • Een kopie maken is vaak verboden! Sta het niet toe.
  • Verder zijn er geen instanties die jouw identiteitsgegevens mogen kopiëren!
  • Laat nooit je paspoort ergens achter. Je weet dan niet wat ermee gebeurt en bent wel persoonlijk verantwoordelijk.
  • Laat geen kopie maken zonder ID-cover (verkrijgbaar bij o.a. ANWB)
  • Maak zelf een kopie
  • De overheid heeft een KopieID-app gelanceerd. Met deze app kun je een veilige kopie maken van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.Meer bewustzijn thuis en op het werk

Met onze BeAware security awareness e-learning leren medewerkers welke rol en verantwoordelijkheden zij zelf hebben op het gebied van informatiebeveiliging. Ze worden online getraind om risico’s te herkennen en gevaren af te wenden. Techniek alleen volstaat niet, train ook uw medewerkers.