Waarom je de smartphone niet aan laders op een luchthaven, festival of in de trein hangt

ICT Spirit - Waarom je de smartphone niet aan laders op een luchthaven, festival of in de trein hangt

Je bent op de luchthaven en hebt nauwelijks nog batterij over? Dan is het erg verleidelijk om je smartphone op te laden met een USB-lader in de buurt. Maar een heel goed idee is dat niet. Voor cybercriminelen is het makkelijk om via een draagbaar stopcontact of openbare USB-poort in te breken in je telefoon.

Een openbare USB-poort of draagbaar stopcontact (zoals die in de trein, op een luchthaven of festival) gebruiken is net als een tandenborstel vinden aan de kant van de weg en die in je mond steken. Je hebt er geen flauw benul van waar het ding overal geweest is. En vergeet niet dat een USB-poort gegevens kan doorsturen.

Het alternatief
Hoe moet je dan wél opladen als je batterij onderweg bijna leeg is?

Investeer in een goede powerbank of gebruik gewoon je eigen oplader in een normaal stopcontact.
Wie toch liever de beschikbare USB-poorten uittest, kan best eerst een investering van enkele euro’s doen en zich een zogenoemde JUICE-JACK DEFENDER aanschaffen. Dat is een tussenstuk welke je aan het einde van je oplaadkabel plaatst. Het blokkeert alle inkomende data en laat enkel stroom door.

Blijf ook ver weg van achtergelaten technologische accessoires, zoals bijvoorbeeld het bekende witte oplaadkabels van Apple. Iemand met slechte bedoelingen zal niet zomaar een laadstation uit elkaar halen, maar eerder een oplaadkabel met een extra chip met malware opzettelijk laten rondslingeren. Als je dan die kabel gebruikt om je iPhone op te laden, geef je de hacker zomaar toegang tot je computer.Dit en meer wordt behandeld in de module Veilig Mobiel van onze BeAware security awareness e-learning. Daarmee leren medewerkers welke rol en verantwoordelijkheden zij zelf hebben op het gebied van informatiebeveiliging. Ze worden online getraind om risico’s te herkennen en gevaren af te wenden.
Lees meer.